Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1ICM 111Temel Tasarım I2+6+058

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Ders, temel tasarım kavramı ve prensiplerinin uygulamalı iki ve üç boyutlu tasarım çalışmalarıyla öğretilmesini ve tasarım süreci ve tasarım dilini kavratmayı hedefler. Bu süreçte öğrencilerin eleştirel bakış açısıyla düşünme biçimini geliştirmeleri ve tasarım sürecinde araştıran, sorgulayan ve problemlere alternatif çözümler arayan bir yaklaşımı benimsemeleri hedeflenir. Soyut ve somut kavramsal tartışmalar ışığında, tasarımın biçimsel ifadesinin güçlü temsilini oluşturma becerisini geliştirmeyi amaçlar.
Dersin İçeriği Tasarımın temel ilkeleri ve algı kuramları çerçevesinde, yaparak öğrenme yöntem ve süreçlerini kapsayan İki ve üç boyutlu, soyut ve/ya somut tasarım çalışmalarını kapsar. Bu çerçevede, tasarım elemanı (temel ve karmaşık geometriler) ve tasarım alanı arasındaki çoklu ilişkiyi içeren iki boyutlu tasarım çalışmaları (temel tasarım ilkeleri), İki boyutlu tasarımdan üç boyutlu tasarıma geçiş çalışmaları (rölyef), renk atölyesi, üç boyutlu tasarım çalışmaları (düzlem, hacim, renk, ışık-gölge, biçim/ organizasyon) dersin kapsamı içinde ele alınmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders, teorik sunumlar, tartışmalar, stüdyoda ve/ya ev ödevi olarak yapılacak tasarım uygulamaları ve projeler, bireysel ve/ya grup çalışmaları, panel ve bireysel kritikler aracılığıyla yürütülecektir.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gizem KUÇAK TOPRAK https://www.ostimteknik.edu.tr/ic-mimarlik-ve-cevre-tasarimi-bolumu-turkce-730/321 gizem.kucaktoprak@ostimteknik.edu.tr
Dersi Verenler Doç.Dr. GİZEM KUÇAK TOPRAK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ching, Francis D.K., Mimarlık, Biçim, Mekân ve Düzen, İstanbul: Y.E.M., 2002.
Maier, M., Basic principles of design, New York : Van Nostrand Reinhold, 1977.
Wong, W., Principles of Color Design, John Wiley and Sons Inc., 1997.
Wong, W., Principles of Two-Dimensional Design, John Wiley & Sons. Inc., 1972.
Bayraktar, N. vd. Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım. Ankara: Nobel, 2012.
1. Ching, Francis D.K., Mimarlık, Biçim, Mekân ve Düzen, İstanbul: Y.E.M., 2002. 2. Maier, M., Basic principles of design, New York : Van Nostrand Reinhold, 1977. 1. Wong, W., Principles of Color Design, John Wiley and Sons Inc., 1997. 1. Wong, W., Principles of Two-Dimensional Design, John Wiley & Sons. Inc., 1972. 5. Bayraktar, N. vd. Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım. Ankara: Nobel, 2012.

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 2 % 30
Ödev 2 % 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam :
5
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 28 4 112
Sınıf Dışı Ç. Süresi 42 2 84
Ödevler 2 2 4
Ara Sınavlar 2 10 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 8 240

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Temel tasarım kavramı ve ilkelerini anlaması,
2 Tasarım problemlerini farklı ortam ve araçlarla çözebilmesi ve özgün fikirler üretebilmesi,
3 Tasarım elemanlarını özgün, rasyonel ve bütüncül bir yaklaşımla bir araya getirebilmesi
4 İki ve üç boyutlu ortamda, tasarım elemanları arasındaki ilişkileri tanımlayabilmesi,
5 Tasarım sürecinde grup ve bireysel çalışma becerilerini geliştirmesi,
6 Tasarımlarını iki ve üç boyutlu ortamlarda sunabilme becerilerini geliştirmesi,


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 . Derse giriş, tanışma, bilgilendirme, başlangıç egzersizi .Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-2 boyutlu Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
2 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-2 boyutlu Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
3 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-2 boyutlu Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
4 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-2 boyutlu Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
5 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-2 boyutlu Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
6 Ara Jüri Ara Jüri hazırlıkları.
7 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-rölyef Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
8 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-rölyef Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
9 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-3. boyut Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
10 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-3. boyut Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
11 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-3. boyut Evde yapılması istenilen ödevlerin hazırlanması.
12 Ara Jüri Ara Jüri hazırlıkları.
13 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-3. Boyut-final jürisi hazırlıkları Final jüri hazırlıkları.
14 Temel tasarım prensiplerinin öğrenilmesine yönelik çalışma-alıştırma-3. Boyut-final jürisi hazırlıkları Final jüri hazırlıkları.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Ö1 3 3 4 4
Ö2 3 4 4
Ö3 4
Ö4 3
Ö5 5
Ö6 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.ostimteknik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=30499&lang=tr