Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3TUR 101Türk Dili I2+0+022

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Öğrencilere anlama ve yazılı ifade etme ile ilgili temel becerileri kazandırmak, öğrencilerin Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmalarını pekiştirmek, Türk ve dünya romanı ile tiyatrosu hakkında entelektüel birikimlerine katkı sağlamak, proje yazma ve sunu hazırlamada faydalı olacak yazma yöntem ve tekniklerini kavramalarını sağlamak, günlük hayatta iş başvurusu, iş görüşmesi gibi mesleki uygulamalarda gerekli olacak kalıp ifadelerin ve metinlerin oluşturulmasını, teknolojik ortamda Türkçenin kullanımına dair gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Dilin ve Türk dilinin özellikleri, yazma yöntem teknikleri ve uygulamalı çalışmaları, noktalama işaretleri ve yazım kuralları, Dünya Türk romanı, tiyatrosu.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Sena TAŞÇI
Dersi Verenler Öğr.Gör. Ebru KARAMAN
Öğr.Gör. Ecem Nur ŞAHİN
Öğr.Gör.Dr. Hatice Kübra HALTAŞ
Öğr.Gör.Dr. Hazel Melek AKDİK BENER
Öğr.Gör.Dr. Elif DİNÇER YİĞİT
Öğr.Gör. Tuba CEBECİ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler İçin Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Özdemir, Emin (1999). Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı.
1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi.
2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları.
3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları.
4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 16 2 32
Sınıf Dışı Ç. Süresi 5 2 10
Ödevler 3 2 6
Sunum/Seminer Hazırlama 2 2 4
Ara Sınavlar 1 1 1
Uygulama 3 2 6
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 60

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Dilin tanımı, işlevleri, Türkçenin temel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
2 Dil ile düşünce ve kültür arasındaki ilişkiyi bilir.
3 Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yerini ve karakteristik özelliklerini bilir.
4 Kendini yazılı olarak doğru ve etkili ifade etme becerisi kazanır.
5 Oluşturduğu yazılı metinlerde yazım ve noktalama kurallarını uygun biçimde kullanır.
6 Alanı ile ilgili mesleki temel metinler oluşturur.
7 Alanı ile ilgili metinleri anlar ve değerlendirir.
8 Metin oluşturma kurallarını bilir ve uygular.
9 Yazma becerisini geliştirir ve yazılı metin türleri üretir.
10 Resmî yazılar (dilekçe, tutanak, öz geçmiş, rapor) oluşturur.
11 Karşılaşılan metnin türüne göre muhakeme yeteneği kazanır.
12 Türk ve dünya romanı ve öyküsüne dair temel tipoloji hakkında bilgi sahibi olur ve temel eserleri bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dil ve Dilin Temel Özellikleri Dilin tanımı ve temel özellikleri, dilin felsefesi, dil-düşünce ilişkisi 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
2 Dil-Kültür İlişkisi Dil-kültür ilişkisi, yazılı kültür, dilin görünümleri 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
3 Türkçenin Yeri ve Özellikleri Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçenin karakteristik özellikleri, Türk dilinin yazılı kaynakları, çağdaş Türkçe 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
4 Noktalama İşaretleri Noktalama işaretlerinin kullanımı ve önemi, sık yapılan noktalama yanlışları, uygulamalı çalışmalar 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
5 Yazım Kuralları Yazım kuralları: Bazı ek ve edatların yazılışı, özel adların, sayıların, alıntı kelimelerin yazılışı, büyük ve küçük harflerin kullanıldığı yerler, sık yapılan yazım hataları 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
6 Resmî Yazışmalar Resmî yazışmalar: Dilekçe, tutanak, e-posta. Bu türlerle ilgili uygulama çalışması 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
7 Resmî Yazışmalar Rapor, iş mektubu, öz geçmiş (kronolojik formatı, biyografik özgeçmiş). Bu türlerle ilgili uygulama çalışmaları 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
8 Ara Sınav Portfolyo Teslimi 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
9 Paragraf Oluşturma ve İnceleme Paragraf oluşturma ve çözümleme, güncel anlatım bozuklukları (sözcük düzeyinde) 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
10 Metin Oluşturma ve İnceleme Paragraflardan metin oluşturma ve metin oluşturma kuralları, anlatım bozuklukları (cümle düzeyinde) 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
11 Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri Bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri, bibliyografik künye 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
12 Alana Yönelik Metin Oluşturma Alanı ile ilgili metin oluşturma. (Staj raporu, proje başvurusu vb.) 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
13 Anlatmaya Dayalı Edebî Türler Anlatmaya dayalı edebi yazılı anlatım türleri (Türk ve dünya romanı), metinlerarasılık 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
14 Anlatmaya Dayalı Edebî Türler Anlatmaya dayalı edebi yazılı anlatım türleri (Türk ve dünya öyküsü), metinlerarasılık 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
15 Sürdürülebilirlik ve Edebiyat Sürdürülebilirlik ve edebiyat ilişkisi, ekoeleştiri 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.
16 Genel (Final) Sınav Final Sınavı 1. Yakıcı, Ali vd. (2017). Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (Ed: V.S.Yelok). Ankara:Gazi Kitabevi. 2. Eker, Süer (2016) Çağdaş Türk Dili. Ankara: Grafiker Yayınları. 3. Ergin, Muharrem (2002). Üniversiteler İçin Türk Dili. Bayrak Yayınları. 4. Gülsevin, Gürer vd. (2015). Üniversiteler için Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (Ed: E. Boz, E.Yaman). Ankara: Yargı Yayınevi.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5
Ö6
Ö7
Ö8
Ö9
Ö10
Ö11
Ö12

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.ostimteknik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=30512&lang=tr